Tuinhuisjes in alle soorten en maten

Tuinhuisjes in alle soorten en maten

Tuinhuisjes, blokhutten en veranda’s zijn in trek. Ze bieden beschutting bij slecht weer en koele avonden, zodat je dan toch lekker buiten een boek of tijdschrift kunt lezen, gezellig samen een drankje kunt doen of je op je hobby kunt uitleven. Dat betekent dus langer en vaker genieten van je tuin en het buitenleven. Je moet er uiteraard wel de ruimte – en budget – voor hebben. Wellicht kom je door onderstaande informatie ook op een idee voor Vaderdag (18 juni), zeker wanneer hij een beetje handig en graag buiten (bezig) is.

De Kleine Huisjesbeweging

Steeds meer ontwerpers en architecten houden zich bezig met het maken van miniatuurhuisjes, mede vanwege het gebrek aan ruimte voor woningbouw en uit milieuoverwegingen. Er bestaat zelfs een internationale Tiny Houses Movement (Kleine Huisjesbeweging): woonhuizen met een oppervlakte van slechts 20 tot 30 vierkante meter. Deze trend is uit de Verenigde Staten overgewaaid. Door de crisis en het instorten van de woningmarkt ging iedereen daar op zoek naar een compact – en dus betaalbaar – huis. Je beperkt op deze manier bovendien de mate waarin je het milieu belast, want je verbruikt minder elektriciteit, gas, water en je koopt vanzelf minder overbodige spullen, omdat je daar toch geen plaats voor hebt. En de kleine huisjes brengen je vanzelf dichterbij de natuur, want ze worden bij voorkeur in groene gebieden gebouwd.

Kant-en-klaar bouwpakket of design op maat?

Al die voordelen gelden ook voor een tuinhuisje of andere buitenkamer, of je er nu in kunt koken en slapen of niet. Daarin heb je ruime keuze, in uiteenlopende prijsklassen. De Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek, bekend van zijn sloophouten meubels, heeft bijvoorbeeld tuinhuisjes ontworpen, maar daarvoor moet je diep in de buidel tasten: je betaalt er zo 75.000 euro voor. Er zijn echter genoeg fabrikanten die kant-en-klare tuinhuisjes, blokhutten, veranda’s en prieeltjes leveren, die je al dan niet zelf kunt opbouwen. De meeste zijn gemaakt van hout, maar je hebt ook metalen en kunststof exemplaren. Hoe groter en luxer, hoe duurder, maar je kunt voor een paar honderd euro al een klein, maar fijn exemplaar bemachtigen. Kant-en-klare tuinhuisjes met een vloeroppervlak van 5 vierkante meter beginnen bij zo’n 700 euro. Handige doe-het-zelvers kunnen natuurlijk ook zelf een leuk optrekje bouwen. Kijk eens in ons tuincentrum in Noordhorn naar de benodigde materialen en verkrijgbare accessoires, zoals verlichting, verwarming en kookgelegenheid voor (semi-)buiten. Of je schakelt een bedrijf in dat een opberg-, atelier- of loungeruimte op maat voor je kan maken. Dat is wat prijs betreft de gulden middenweg.

Handige weetjes en tips

  • De voordelen van een kant-en-klaar bouwpakket, waarvan je allerlei modellen in ons tuincentrum in Noordhorn kunt vinden, zijn de relatief lage kosten, het feit dat het bouwwerk relatief snel klaar is en dat je het zelf naar wens kunt uitbreiden of aanpassen.
  • Voor een tuinhuisje gelden de regels voor ‘bijgebouwen’. Je hebt (onder andere) geen bouwvergunning nodig als de nok niet hoger is dan 3 meter, het geen verdiepingen heeft, het alleen dient ter verhoging van het woongenot en op een achtererf minstens een meter van de weg of openbaar groen staat. Informeer of je een bouwvergunning nodig hebt bij de dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Lees meer...
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Geurende tuinplanten

In de zomer zijn we zo veel mogelijk buiten. Het grote genieten is begonnen. Maak van je tuin een nog fijnere buitenkamer door te kiezen voor tuinplanten die heerlijk geuren. Waarom zou je nog op vakantie gaan? Er zijn planten die geuren bij aanraking, die een zoete walm verspreiden die je op meters afstand ruikt en planten en struiken die je vooral ’s avonds in een heerlijk parfum hullen. Sla nu je slag in ons tuincentrum.

Lees meer...